23 Σεπτεμβρίου 2012

Moop Mama


     Περπατούσα κατάκοπος αποβραδίς προς τον Λευκό Πύργο μπας και προλάβω το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι, τη στιγμή που άκουσα κάτι τύπους να ξεφυσάνε μέσα σε τρομπέτες, σαξόφωνα και τρομπόνια.
Διέκρινα κόσμο τριγύρω και αυτό στάθηκε αρκετό να ακολουθήσω τους περίεργους ήχους που μου προξένησαν το ενδιαφέρον. Είπα να το ρισκάρω και να αφήσω το τελευταίο λεωφορείο να φύγει. Και δεν το μετάνιωσα.

Πλησίασα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και στο κέντρο του είδα 10 Γερμαναράδες να παίζουν μια μουσική που σιγά σιγά έκανε τον κόσμο να πάλλεται, να ξεσηκώνεται. Μια κοπέλα αποφάσισε να ξεκινήσει. Μπήκε στη μέση και άρχισε να λικνίζεται στους ήχους της μπάντας.

Ήχοι Jazz, Rap, rock, κλασσικοί από μια μπάντα που αποτελείται κατά βάση από πνευστούς σε διασκευές γνωστών κομματιών μα και κάποιων δικών τους. Ενθουσιάστηκα. Ρώτησα το όνομά τους. Moop mama έμαθα πως τους λένε και πως είναι από το Μόναχο. Είχαν δώσει μια συναυλία τη χθεσινή βραδιά στο Θέατρο Κήπου και μια μέρα μετά βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να παίξουν ζωντανά και πιο άμεσα για όποιον ήθελε να τους ακούσει. Μας αναστάτωσαν οι αλήτες. Αποσβολωμένος και θυμωμένος με τον εαυτό μου που τόσο καιρό διέπραττα το έγκλημα να μην γνωρίζω αυτούς τους τύπους που έβγαζαν τόση ένταση με την μουσική τους, τους άκουσα μέχρι το τέλος.

Αφού τελείωσαν γύρισα σπίτι με τα πόδια και δεν με πείραξε καθόλου. Είχα σχηματίσει ήδη την ατάκα στο μυαλό μου. Όσο και αν αυτή η πόλη μας απογοητεύει, όσο και να έχει αφεθεί στο έλεος του θεού, όσο διατηρεί την ικανότητά της να μας εκπλήσσει απροσδόκητα, υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα εκείνη την βραδιά έφερε σφραγίδα Γερμανίας και Moop Mama. Τους έψαξα στο internet και έμαθα τα πάντα γι' αυτούς. Ευτυχώς με ενθουσίασαν τόσο που κατάφερα να τους πάρω και μια συνέντευξη πριν φύγουν. Όχι απ' όλους, μα από τον τραγουδιστή τους τον Keno.



-Μοοp Mama το όνομα της μπάντας σας; Πώς επιλέξατε αυτό το όνομα;

To Μoop μοιάζει με τον ήχο που παράγει ένα μεγάλο πνευστό όργανο. Επίσης είναι μια συντομογραφία του "matter out of place" (ουσία πέρα από τον χώρο). Των πραγμάτων δηλαδή που δεν βρίσκονται εκεί που ανήκουν. Μας ταιριάζει γιατί συνήθως εμείς, μόνοι μας, επιλέγουμε τα μέρη στα οποία θα παίξουμε τη μουσική μας, χωρίς να ζητάμε άδεια. Είτε αυτός ο χώρος είναι ένας δρόμος στην αγορά, γεμάτος κίνηση, είτε είναι δίπλα στον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη.
Και το Mama...αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες στον κόσμο.


- Ποια είναι η μουσική σας ταυτότητα; Ποιο μουσικό είδος προτιμάτε;

Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό συγκεκριμένα, διότι όλοι προερχόμαστε από διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις. Για μένα το Hip-hop είναι η βασική μου επιρροή. Αλλά για την μπάντα συνολικά θα μπορούσα να αναφέρω μουσικές από τους rage against the machine μέχρι κλασσική μουσική και jazz.
-Πότε δημιουργήθηκαν οι Moop Mama;

Περίπου πριν από 3 χρόνια.

-Είστε 10 διαφορετικά άτομα σε αυτό; Πώς πρωτογνωριστήκατε και πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε τους Moopo Mama;

Oι Moop Mama ήταν μια έμπνευση του σαξοφωνίστα μας Arcus Kesselbauer. Ήταν αυτός που κάλεσε τον κάθε έναν μας ξεχωριστά και μας συγκέντρωσε όλους. Το πράγμα «δούλεψε» γρήγορα και από τότε είμαστε όλοι μαζί.

-Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο ιδιαίτερους; Πού σας ξεχωρίζει από τις άλλες τέτοιου είδους μπαντες; Είναι η χημεία σας, ο ήχος σας ή κάτι άλλο;
Λοιπόν, για την Γερμανία το όλο «στήσιμο» και εύρος των οργάνων είναι κάτι εντελώς ιδιαίτερο, διαφορετικό. Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλές Rass Bands ( μπάντες πνευστών) στον κόσμο. Στη Γαλλία υπάρχουν επίσης πολλές μπάντες που συνδυάζουν τους ήχους τους με τη rap. Mα στο τέλος είναι καθαρά η ενέργεια που εκπέμπουμε. Διασκεδάζουμε πραγματικά όταν κάνουμε αυτό που κάνουμε.
-Ποιος είναι ο στόχος αυτής της μπάντας;
Υπάρχουν πολλοί. Τώρα δουλεύουμε τον καινούριο μας δίσκο και ταξιδεύουμε πολύ ώστε να παίξουμε μουσική όπου μπορούμε.

-Πώς βλέπεις τον ευατό σου σε δέκα χρόνια;

Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τόσο το μακρινό μου μέλλον. Θέλω να ζω την στιγμή. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις να ακολουθήσω.
-Πώς αποφασίσατε να επισκεφτείτε την Ελλάδα;

Προσκληθήκαμε από το ινστιτούτο Goethe να παίξουμε στην Αθήνα. Κανόνισαν επίσης μια συναυλία και στην Θεσσαλονίκη.
-Πώς ήταν η εμπειρία σας στην Θεσσαλονίκη;

Περάσαμε εξαιρετικά αν και ο καιρός τις περισσότερες φορές δεν ήταν ιδανικός. Είχα επίσης την αίσθηση πως οι άνθρωποι εδώ αισθάνονται το κρύο πιο εύκολα και πιο γρήγορα από εμάς. Για όσο δεν χιονίζει για εμάς κάνει ζέστη.

-Πως θα χαρακτήριζες το ελληνικό κοινό με δυο φράσεις;

Ενδιαφέρον και λίγο πιο ντροπαλό από όσο περίμενα.

-Σας είδα να παίζετε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μπροστά σε ανθρώπους που περνούσαν δίπλα σας; Το κάνετε συχνά αυτό;

Αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μπάντας. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο συχνότερα μπορούμε.
-Πότε θα σας ξαναδούμε στην Ελλάδα;

Σύντομα ελπίζω, αν και δεν έχει κανονιστεί κάτι ακόμα. Αν θέλετε να παίξουμε μπορείτε να μας καλέσετε να έρθουμε στο info@moopmama.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. !

-Η επόμενη στάση σας;

Στην Αθήνα σήμερα( 21 Σεπτεμβρίου) και αύριο επιστρέφουμε στην Γερμανία για να παίξουμε στο Böblingen

-Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Θεσσαλονικείς φίλους σας;

Σας ευχαριστούμε όλους που μας φιλοξενήσατε και ελπίζουμε να σας δούμε ξανά σύντομα.


Για να μάθεις περισσότερα για τους Moop Mama μπορείς να επισκεφτείς το my space τους: http://www.myspace.com/moopmama και την επόμενη φορά που θα έρθουν σου συνιστώ να μην τους χάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου